Haaientanden zoektocht in Nieuwvliet

Publié le 27 November 2020
Er is zo veel te zien en te doen tijdens een vakantie in Zeeland. Maar een van de dingen die u echt niet mag missen tijdens uw vakantie in Nieuwvliet is: haaientanden zoeken! Het strand van Zeeuws-Vlaanderen (Nieuwvliet, Cadzand en Breskens) staat er om bekend dat deze eeuwenoude fossielen hier te vinden zijn. Maar hoe zijn ze te herkennen en waar op het strand zijn ze precies te vinden?

Haaien en hun tanden 

Er leven rond de 400 verschillende soorten haaien in de zee. Zo is een van de bekendste de witte haai (die gelukkig niet in de Noordzee voorkomt), deze haai heeft een bek van wel een meter lang, compleet gevuld met tanden. Doordat haaien meerdere rijen met tanden hebben en ze heel snel van tanden kunnen wisselen verliest een haai tijdens zijn leven wel duizenden tanden. Door de verschillende soorten haaien, verschillende soorten tanden en de verschillende eetgewoontes, zijn deze fossielen in alle vormen en maten op het strand te vinden.

 

De haaientanden die vanuit zee in Nieuwvliet aanspoelen zijn al duizenden jaren oud en zijn dus niet meer wit, maar grijs-zwart van kleur. Door aardverschuivingen en stromingen in de zee spoelen deze fossielen vaak naar een goede storm weer aan op het strand en zijn er veel te vinden.

 

Waar zijn de haaientanden te vinden?

Als u in Nieuwvliet op vakantie bent, dan is de beste vindplaats voor een haaientand op het strand bij de Verdronken Zwarte Polder. Deze polder vindt u als u de duinen overgaat, achter de vakantieparken St. Pierre, Le Rivage en de Vlier. Ze zijn te vinden van klein tot groot, met of zonder wortel, een puntgave of er maar een klein stukje van. Gewoon met het blote oog, of met een schep en een zeef. De beste tijd om te gaan zoeken is net nadat het vloed is geweest en na een goede storm.

 

20200605_140558.jpg20200420_122758.jpg20200504_131849.jpg

de Verdronken Zwarte Polder, Nieuwvliet

 

De zoektocht op het strand

Bij de inham van de Verdronken Zwarte Polder ligt een groot stuk strand waar veel schelpen te vinden zijn, om de zoektocht naar haaientanden te beginnen is dat de plek.  De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden.

 

Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden. Goed zoeken dus!

 

Ook zijn er mensen die zoeken met een schep en een zeef, om zo de verborgen tanden te kunnen vinden. Ga dan op zoek naar een plek op het strand waar verschillende lagen in de grond zitten. Een laag zand en een laag met schelpen en weer een laag zand. Dit zijn delen waar het strand een aantal keer is opgespoten en waar dus veel te vinden is. Steeds een deel stukje uitgraven, even wandelen naar de zee en zeven maar. Op deze manier worden vaak de meeste maar ook de grotere tanden gevonden.

 

De laatste plek waar nog gezocht kan worden is aan het begin van de paalhoofden en op de pieren. Doordat het steeds eb en vloed wordt laat de zee tussen de keien en in de kuiltjes bij de paalhoofden ook regelmatig een mooie haaientand achter.

 

Dus tijdens uw vakantie in Zeeland: op naar het strand van Nieuwvliet om zelf op zoek te gaan naar deze unieke souvenir.  

 

Bronvermelding wikipedia, hilmaderksen.nl, wetenschap in beeld